dinsdag 15 mei 2012

Zon aan de hemel en wind in de rug

Roncesvalles - Puente la Reina 84 km

Om zes uur in de morgen gaat het licht aan in de pelgrimsherberg en klinkt er muziek. Een eigen huis, een plek onder de zon, waarover de secretaris gisteren nog zong, zit er niet in, want te elfder ure arriveerde er een bus met Italianen. Maar wakker worden naast Federica uit Milaan heeft ook zijn charme, zeker als ze haar laatste koekje met je deelt. Geen eigen huis, maar wel iemand in de buurt van wie je houden kon. Het is de onbaatzuchtige vriendschap van pelgrims onder elkaar.

Gisteravond zaten onze beide pelgrims met drie Fransen aan tafel. Ze kwamen volgens eigen zeggen uit een stadje vlak voor Aubrac. De secretaris - die ineens een vreemd gevoel kreeg - informeerde welk stadje dat dan wel was.
Het antwoord kwam onverwacht en toch ook weer niet. Nasbinals! Ze hadden meegekregen dat daar onlangs een buitenlandse pelgrim in de herberg was overleden.

Rendiersoep?


Het is koud deze morgen. Zeker als er eerst een afdaling is. De secretaris gaat dan ook volledig los als er een driekilometerlange klim naar Erro is. En met het dalen gooit hij helemaal letterlijk en figuurlijk alle remmen los. Pas als een bord waarschuwt voor overstekende rendieren, komt hij wat bij zinnen. het is nog te vroeg voor rendiersoep.
Cathalina in Pamplona

De kathedraal in Pamplona dateert uit de bloeitijd van de gotiek met een 14e eeuws koningsgraf voorzien van Vlaams-bourgondische beelhouwkunst. Twee hondjes rusten aan de voeten van de vorsten. Jacobalia zijn ver te zoeken. Wel een kapel met Sint Maarten en een van Sint Cathalina. En aangezien de moeder van de secretaris zo heette, neemt hij daar genoegen mee.

Plaza Mayor Pamplona


Na Pamplona volgt er een kaal landschap met een beklimming van 5 km. Dit keer hebben de beide pelgrims wind in de rug en de zon hoog aan de hemel. Dat mag ook wel eens.

Eunate




De 12e eeuwse Ermita van Sainte Maria de Eunate is helaas gesloten, maar de beide broers hebben die al meerdere malen van binnen bekeken. Het blijft echter een fraaie plek op de camino, een achthoekige kapel met een arcade van 35 boogjes, sereen passend in de natuurlijke kleuren van het landschap. Fraai metselwerk, men hoort als het ware de slooffende tred van de meester bouwer terwijl hij zachtjes aanwijzingen geeft aan zijn gezel.
Voor de ermita onmoeten de secretaris en de penningmeester de drie fietsers uit Veldhoven met wie zij eerder in de pelgrimsherberg van Labouheyre verbleven.
Daar heb je het bestuur weer, aldus een van hen.



In Puente la Reina is de Jacobskerk uit de 12e eeuw later verbouwd en overdadig met bladgoud overladen. Een uitgesneden beeld van onze apostel uit de 14e eeuw vergoedt veel.

Bij de beroemde brug over de Rio Arga is het vanmiddag stil. Wellicht zijn daar morgen bijzondere ontmoetingen. Hetzij met Annemie, hetzij met de korttenige adelaar.









2 opmerkingen:

  1. Lieve pelgrimsbroeders,

    jullie schieten nu rap op. Als jullie zo doorfietsen heb je een extra dag in Santiago. Wat goed dat je de mooie Jacobus van Puente La Reina op de site hebt gezet. Hij heeft een heel markant hoofddeksel op. Deze prachtige apostel hangt boven het bed van jullie trouwe volgster. Dit zal haar 'wreed' plezier doen.
    Gisteren bij Gerrit geweest. Hij is onvoorstelbaar dapper en probeert in de geest van Adrie door te gaan. Wij hebben een interview gegeven voor het dagblad Trouw. In de rubriek Naschrift zal Adrie met een paginagroot artikel worden herdacht. Het voelt alsof er een monumentje voor haar wordt opgericht of alsof zij postuum een lintje krijgt.
    Geniet van de mooie tocht op weg naar Burgos en probeer in het klooster van Miraflores een kaarsje op te steken. In Miraflores een schitterend altaarstuk en grafmonumenten.
    Besos gordos y un abrazo fuerte!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zon aan de hemel en wind in de rug: wat kan je als fietsende pelgrim nog meer wensen! "Het bestuur" heeft vandaag weer "een ferme trek" gedaan. Jammer dat Pamplona een beetje afgehaspeld werd. Aan het portaal van de kerk van San Cernin staat een prachtig Jacobusbeeld! De praalgraven in de kathedraal zijn gemaakt door Jehan Lomme uit Doornik. Hij was in dienst van Carlos III, el Noble en diens gemalin Eleonor. Beide vorsten hadden een grote voorliefde voor Puente La Reina. Ze gingen daar op vakantie en Carlos hield ervan te vissen in de rivier. Het beeld van Sint-Jakob is wel het mooiste van de hele camino. Jaren geleden heeft men het schoongemaakt want het zat onder de zwarte verf. Het hoofdaltaar is inderdaad zuivere barokke theaterstijl met de voorstelling van la Virgen del Pilar die in Zaragoza aan Jacobus verscheen om hem te encourageren. Misschien kan je morgen vroeg, zonder koekje van Federica nog eens gaan kijken
    en misschien eens binnelopen in de kerk van Santa Cruz om het indrukwekkende Rijnlandse crucifix te zien - ik zeg maar wat -
    Zo hebben jullie onverwacht weer Adrie ontmoet in het relaas van die Fransen. El mundo es un pañuelo. Morgen zijn jullie zeker in Lizarra/Estella, "waar het brood goed is, de wijn uitstekend, het vlees en de vis overvloedig" dixit de 12de-eeuwsw gids (je hebt al een beetje baskisch geleerd via de verkeersborden). Als je kan, bezoek de San Miguel met een prachtig gesculpteerd noordportaal. Die kerk staat met de rug naar de camino. Concurrentie van de San Pedro de la Rua - Ook toen al! En in Irache wacht jullie de wijnfontein en in de kerk een zittende Romaanse madonna met een lange vlecht op de rug en geheel met zilver beslagen en een kloosterpand uit de 16de eeuw. Ik zal maar ophouden met aanbevelingen doen anders komt er hier ruimtegebrek. Tot waar rijden jullie morgen? Er is in Navarra en in de Rioja zoveel moois te zien, de ideale combinatie van kunst in het landschap en er staat jullie nog veel meer schoonheid en rijkdom te wachten. Maar dat weten julli wel. Ik word er bijna melankoliek van. Doe de (stille) groeten aan de korttenige adelaars en andere pelgrims en dat de zon morgen weer mag schijnen en de wind weer in de rug blaast.
    ¡ ULTREYA !

    BeantwoordenVerwijderen