donderdag 10 mei 2012

Ontmoeting met de fietsen

Pelgrimeren is onmoeten, maar vandaag reisden de beide pelgrims met de TGV van Nederland naar Bordeaux en je in een openbaar vervoermiddel bevinden is voor de meeste mensen vooral met jezelf bezig zijn. Met twee draadjes in je oren zitten te sms'en, twitteren of in het meest gunstige geval een boek lezen.

Paris Montparnasse met lezende man die nog niet weet welk onheil hem te wachten staat 

Het enige amusement was dat de secretaris bij het opentrekken van een blikje bier tot twee keer toe zijn lezende overbuurman onderspoot.

In Bordeaux was het nog met een taxi naar het Ibis hotel langs de snelweg waar de beide broers na tachtig rode stoplichten en veel files dan eindelijk arriveerden.
Met de bus had je dit probleem ook gehad, zei de secretaris.
Ja, maar daar loopt de meter niet zo hard, antwoordde de penningmeester.

Enfin, in het hotel volgde een hartelijke ontmoeting met de twee fietsen die vol verlangen waren weer aan het werk te gaan.

De nonnen van Sainte Clara hebben vandaag blijkbaar veel eieren gegeten en voor goed weer gebeden (hoe zat dat ook alweer Mireille?), want de zon schijnt bij 28 graden Celsisus.

In Bordeaux is de kathedraal van Saint André, maar of de secretaris morgen zijn naamgenoot gaat bezoeken is nog niet zeker. Hangt van de route af. Morgen naar Belin Beliet waarna we de pelgrimsroute door Les Landes weer oppakken. Vroeger een onherbergzaam gebied waar de pelgrims op stelten door het moeras liepen met doeken voor het gezicht vanwege de muggen. 

Hopelijk is het land inmiddels wat opgedroogd, want nog net voordat beide pelgrims verleden week zondag hun tocht onderbraken waren zij nog bijna verdronken in het buiten zijn oevers getreden riviertje de Boutonne.
Gelukkig werden zij door twee oplettende boeren nog bijtijds teruggehaald van hun dwaalweg.

Oplettende boeren wijzen de pelgrims op hun dwaalweg


Hopelijk blijven deze ontberingen morgen onze pelgrims bespaard.




1 opmerking:

  1. Dierbare pelgrimsbroeders, het is dus zover en het weerzien met de fietsen moet aandoenlijk geweest zijn. Morgen met bekwame spoed op het ijzeren ros stijgen en rijden maar Saint André zal er wel begrip voor opbrengen dat je hem geen bezoekje gunt, tenslotte is Jakob altijd een goede kameraad van hem geweest toen ze nog samen door Galilea trokken. En men moet een kameraad ook wat gunnen. Gelukkig heeft Sainte Claire voor Klaar weer gezorgd. Misschien hebben de Bruggelingen "een nest eieren" geschonken aan de Arme Klaren aldaar. Is Belin niet de plaats met een fabriek waarin lekkere koekjes worden gemaakt? Maar de Gids voor de perlgrim uit de 12de eeuw weet te vertellen dat in Belin enkele dappere ridders uit het leger van Karel de Grote begraven zijn: "heilige martelaren, vermoord om hun geloof en plechtig overgebracht naar Belin en met grote eer begraven, allen in één graf" Onder hen bevond zich Gondebert, koning van Friesland! Zo zullen jullie in de Landes nog een landgenoot ontmoeten. Ik wens jullie genoeg zon, de wind in de rug en fluit maar een deuntje om lustig de eentonige Landes door te komen."Bolle notjes" in Bordeaux, wellicht toch met een goed glazeke?
    ¡ ULTREYA !

    BeantwoordenVerwijderen