vrijdag 25 mei 2012

De pelgrimbroeders zijn gearriveerd!

Arzua - Santiago de Compostela 40 km



Dichte mist deze laatste etappe. Druppels slaan neer op de brillen. Van het landschap is weinig te zien.

Penningmeester in de mist

De secretaris ziet dan ook niet hoe lang de klim naar Lavacolla is, zodat hij te warm gekleed drijfnat boven komt en besluit zich daar maar in droge kleren te steken. Je kunt toch niet drijfnat van het zweet voor onze apostel verschijnen?

Interessante discussie
Terwijl de secretaris zich verkleedt, vindt er nog een klein incidentje plaats. Een Spaanse pelgrim vertelt welke kant de pelgrimbroers uit moeten en vertelt erbij dat hij zelf de andere kant uitgaat omdat hij de camino in tegensgestelde richting loopt.
Als de secretaris knikt dat hij het begrepen heeft en de converstatie wil vervolgen, herhaalt de Spanjaard zijn mededeling.
De secretaris antwoordt nu mondeling dat hij de mededeling heeft begrepen, waarna de Spanjaard weer vertelt dat hij de camino in tegengestelde richting loopt.
Ja, dat heb je nu al drie keer verteld, antwoordt de secretaris enigszins geergerd.
Ja, maar je hebt het niet begrepen.
Ik heb het wel begrepen, antwoordt de secretaris.
Nee, antwoord de Spanjaard.
Als de secretaris voorstelt de discussie te beeindigen, roept de Spanjaard: Ik dacht nog wel dat pelgrims aardige mensen waren.
Dan kent hij de secretaris niet.



Garderobe van de secretaris
Op de Monte Gozo (berg van vreugde) was het voor de middeleeuwse pelgrim bijzonder om als eerste van de groep de kathedraal te zien. De gebroeders Brouwer zien slechts mist.

Zicht op de kathedraal vanaf Monte Gozo

Dan maar naar het bord van de bebouwde kom van Santiago.


Stille fietster
Veronica fietste van Madrid naar Santiago. In Astorga kruiste zij de weg van de gebroeders Brouwer. Ze was een stil meisje dat nogal op zichzelf was. Veel verder dan Hola en Buen Camino kwam de conversatie nooit.
De pelgrimsbroers komen tegelijk met Veronica aan op het plein voor de kathedraal. Ze praat nu honderduit.  Bijvoorbeeld over de fiets van de secretaris die ze muy antigua vindt.
Dat kan wel zijn, antwoordt de secretaris,  maar die oude fiets staat vandaag al voor de vierde keer in zijn bestaan op dit plein.
Als ze hoort dat de beide pelgrims 2500 km gefietst hebben, vindt ze hen helden.
Zij vinden op hun beurt Veroncia een heldin. Solo uit Madrid komen fietsen. En helemaal als ze nog een mooie foto van hen maakt (de foto voor de kathedraal waarmee deze weblog vandaag begint).


Veronica

In de Rua Nova - die in tegenstelling wat de naam doet vermoeden in de oude binnenstad is gesitueerd - vinden de pelgrimbroeders mooi onderdak voor weinig geld. En in de bar ernaast is wifi.
Rua Nova

Zondag vliegen de gebroeders Brouwer weer terug naar huis.

Morgen (zaterdag) nog één keer een afsluitende weblog en dan is ook deze klus geklaard.


Leuk dat u ons op onze tocht heeft gevolgd en graag nog een keer tot morgen.

Bas en André Brouwer, Santiago de Compostela, 25 mei 2012










3 opmerkingen:

  1. Ik heb ontzettend genoten van jullie humoristische beschrijvingen en uit-het-leven-gegrepen verhalen, verluchtigd met prachtige foto's. De tocht is weer helemaal tot leven gekomen. Dank dus om zo te hebben kunnen meegenieten.
    Eerlijk gezegd heb ik nog het meest genoten van de samenspraak tussen jullie en Mireille. Zij heeft met haar dagelijkse stimulerende en leerzame, maar toch lichtvoetige opmerkingen ook een heel waardevolle en volwaardige bijdrage geleverd aan jullie blog. Ook daarvoor is dank op zijn plaats.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dierbare brouwerbroeders: het doel is bereikt!Proficiat uit de grond van mijn hart. Ook Maria feliciteert jullie heel hartelijk. Wat waren dat intensieve weken, wat hebben jullie allemaal beleefd en dat alles met een gul hart meegedeeld aan de bloglezers. Muchisimas gracias. In gedachten en verbeelding sta ik met jullie bij de Apostel. Zeker en vast zullen jullie er een unieke avond van maken en morgen nog de botfumeiro zien zwaaien en zingen voor de Amigo del Señor
    Vandaag zal mijn opstel zeer kort zijn en morgen wordt het een blanco blaadje. Dat moet dan maar gevuld worden met de zeven gaven van de Heilige Geest. Ik wens jullie een zalig Pinksterfeest en tot weerziens in de "Lage Landen bi der zee".
    ¡ ULTREYA. E SUSEIA. DEUS ADIUVA NOS !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve pelgrimsbroeders, zeer van harte gefeliciteerd. Bas, je kunt er nu niet meer onderuit, vanaf vandaag ben je ook een echte pelgrim. Ik hoop dat jullie morgen een heerlijke dag hebben, dat de zon uitbundig mag schijnen en dat jullie op zondag een veilige tocht terug naar huis mogen hebben.
    Besos gordos!

    BeantwoordenVerwijderen