zaterdag 12 mei 2012

Eieren op straat bakken


Bordeaux – Labouheyre 102 km


Oorspronkelijk was Les Landes een onherbergzaam gebied vol moerassen, heide en zandverstuivingen waar schapen en wolven rondtrokken. En als je al niet door de wolven werd verscheurd, liep je groot gevaar beroofd te worden. Veel pelgrims maakten dan ook liever een grote omweg. Zo niet onze beide pelgrimsbroers. Helaas was er in Les Landes geen Wifi zodat u gisteren geen nieuw avontuur op de blog hebt kunnen lezen. Elk tijdperk heeft zijn eigen problemen.

De nonnen van Sainte Clare hebben blijkbaar wat te ijverig voor mooi weer gebeden en wellicht zelfs omeletten op straat gebakken want het is vandaag drukkend warm, ruim boven de dertig graden. De warmste 11 mei sinds 1992 weet meteo Bordeaux te melden.


Bordeaux met Saint Michel
Bordeaux is een grote drukke stad en om dan ook nog eens de kathedraal Saint André aan te doen. Dat was voor onze secretaris – die niet zo goed tegen de warmte kan toch iets te veel. Hij hield het daarom bij de kerk van Saint Michel.


Hede te dage is Les Landes vooral een gebied waar men de bosbouw in alle stadia van productie kan zien. Dan weer zijn er grote akkerbouwpercelen waar reusachtige beregeningsmachines als grote insecten de wacht houden. Kilometerslange kaarsrechtige wegen zijn vandaag onze gidsen. Dorpjes liggen op grote afstanden van elkaar. Vaak is het niet meer dan een kruispunt met een paar huizen.
Saint Pierre es Liens in Biganon
In Biganon is het oudste kerkje van de streek te zien, Saint Pierre –es-Liens uit de 11e eeuw.
De secretaris houdt het hoofd koel

De Sainte Ruffine bron ernaast zou goed zijn tegen verschillende huidziekten. De secretaris, die graag een bezoek aan de dermatoloog voorkomt, liet zich dat geen twee keer zeggen.
’s Avonds bleek hij echter onder de rode vlekken te zitten.

Corry en Piet in het riet
Twee oudere mensen die naast hun fiets in het gras liggen. Dat moeten Nederlanders zijn. Inderdaad, Corry en Piet hebben het vliegtuig naar Biarritz genomen en fietsen nu terug naar Nederland.


In Labouheyre ontvangt Jacqueline Valleret de pelgrims hartelijk. Als ze vraagt hoe lang de pelgrims onderweg zijn, wil de secretaris uitleggen dat ze de reis hebben moeten onderbreken wegens het overlijden van een zeer goede vriendin, schiet hij vol en kan hij nog nauwelijks uit zijn woorden komen. Emoties zijn toch een vreemd ding. Maandag maakte hij zich nog zenuwachtig of het hem wel zou lukken voor een volle kerk een toespraak te houden op de begrafenis van Adrie zonder te huilen. Dat ging goed en nu ineens bij een onbekende Franse mevrouw gaat het fout.


In de pelgrimsherberg is het druk met Nederlands mannen van middelbare leeftijd en daarboven: Rob, Corné, Jan, Martin en nog een Rob.
Eind van het jaar betalen we de contributie, beloven ze.
Dat gaat tegenwoordig met automatische incasso, antwoordt de penningmeester.


1 opmerking:

  1. Ah, les Landes! De mannen van de Grande Chanson zongen dat ze daar zeer moe waren en dat het zand hun benen verbrandde. Wellicht was het fonteintje van sainte Ruffine er nog niet, of ze hebben het niet gezien, maar onzen André wel! Het pelgrimsgezelschap begint al aardig aan te dikken. Benieuwd hoeveel keren jullie dezelfde mensen zullen ontmoeten. In Labouheyre is een Jacobuskerk, las ik, maar ik weet niet of er ook een afbeelding van onze apostel is. Ja ,en sinte Clara! Wat doe je met die heiligen die zich al te veel uitsloven? Gewoon de hitte verdragen en het hoofd koel houden hoewel het hart soms de koelheid niet kan volgen. Le coeur a ses raisons que la raison ne connait point.
    Ik vroeg mij af of jullie zouden uitwijken naar de kustroute en over Mimizan rijden. Neen dus.
    Ik ga nu naar het volgende kapittel van de blog.
    ¡ ULTREYA !

    BeantwoordenVerwijderen