woensdag 16 mei 2012

Een dagje samen fietsen

Puente de la Reina - Navarrette 85 km



Zes uur is het weer ontwaken in de pelgrimsherberg. De secretaris is nog niet helemaal wakker en laat zijn computer uit het bovenste bed vallen. We mogen onze apostel (en de beschermheilige van het internet van wie de naam ons even ontschoten is) wel dankbaar zijn, anders hadden we vandaag - en nooit meer op deze reis - een blog.
De secretaris op de brug


Eerst de voor de secretaris gebruikelijke foto op de negenhonder jaar oude brug over de Rio Arga. Dona Mayor, echtgenote van Sancho de Sterke, liet de brug bouwen om pelgrims een nattte overtocht te besparen. Praktisch dezelfde foto hing boven de haard van de vader van de secretaris. Alleen was de secretaris toen nog jong en had hij nog een mooie bos donker haar.

Het traject naar Estella is zwaar op de vroege ochtend. Veel klimmen met de snelweg voortdurend in de nabijheid. Maar het is de inspanning waard, want wie staat daar onverwacht op de beide pelgrims te wachten? Nee, niet de korttenige adelaar, maar Annemie.
Het is niet evident voor een vrouw alleen om naar Santiago te fietsen, maar Annemie kiest steeds nieuwe vrienden. Vandaag valt de penningmeester en de secretaris de eer te beurt een dag de vriend van Annemie te zijn.

Onze apostel in Estella


Eerst naar de Santo Sepulcro uit 1328 waar buiten een beeld van onze apostel is te zien. En nog twee schijnheiligen.

Twee schijnheiligen

Dan naar  het Monasterio de Irache. Een mooi klooster waar pelgrims reeds  vanaf 1050 onderdak vonden. Een wijnboer heeft er een enorme bodega voor geplaatst, geen gezicht maar om het goed te maken mogen pelgrims er gratis water en wijn uit de kraan drinken. Geen slecht wijntje, aldus Annemie.

Annemie klinkt met de penningmeester

Vervolgens onze Vlaamse vrienden - de hospitaleros van de herberg in Los Arcos - een handje gegeven. We krijgen een mooi stempel in ons paspoort. Helaas met de datum  van gisteren.




Voor Logrono zit altijd een oud vrouwtje langs de weg. Pelgrims kunnen er een stempel krijgen en ook een koud drankje kopen. De secretaris kon zich haar nog wel herinneren. Het oude vrouwtje van vandaag is echter Maria. Haar moeder is in 2010 overleden en zij zet haar handeltje voort.
Zullen we een pintje pakken? vraagt Annemie.
Dat laten de brouwers zich geen twee keer vragen. Met zulke vrouwen is het goed fietsen.
De drie pinten


Het pelgrrimstrio passeert twee vrouwen met oranje crocks (dat zijn plastic schoenen) aan hun rugzak. Dat moeten Nederlanders zijn. Inderdaad: Miriam wilde voor haar vijftigste verjaardag iets speciaals doen en dochter Sara (23)  wilde wel mee. Moeder Miriam had haar slippers in de trein laten staan en heeft toch de crocks gekocht. Helaas niet in haar maat, dus ze moest de voorkant eraf snijden.

MoederMiriam en dochter Sara


In Logrono is de pelgrimsbron opgedroogd en de Santiagokerk gesloten. Verder dus maar weer naar Navarette dat een oude jacobstraditie kent en eerder bestond dan Logrono.
In de Calle San Juan biedt een oud gebouw onderdak aan de pelgrims. De fietsen kunnen in de plaatselijk bar gestald worden.



Annemie gaat haar tentje op de camping opzetten.
In het cafe ontmoeten de beide broers Heleen van 22 jaar oud met een inspirerende tekst op haar T-shirt. Heleen is geen lid  van ons genootschap. Ze vindt haar eigen weg.


  

3 opmerkingen:

  1. Dierbare pelgrimsbroeders, ik zei bijna pelgrimsbrouwers! Jullie zetten er wel vaart achter.Ik hoop dat jullie de tijd nemen om in Nájera een poosje te vertoeven en de mooie legende van de stichting van dit klooster weer beleven en vooral het graf van doña Blanca bekijken en savoureren. Als je naar Santo Domingo de la Calzada rijdt (met of zonder Annemie)overweeg dan eens een klein ommetje naar Cañas. daar staat een abdij van cisterciënzerinnen, nog bewoond, met in de kapittelzaal het praalgraf van doña Urraca. Je houdt je ogen niet droog als je dit schitterende monument ziet. Een omwegje kan er wel af, gezien de snelheid waarmee jullie het stalen ros over de wegen laten rollen. En maar hopen dat de haan zal kraaien in Santo Domingo en er staat in de kerk (of nu misschien in het museum?) een mooi houten beeld van de heilige Veronika, Vlaamse arbeid uit de late middeleeuwen. Er is op de camino ongelooflijk veel Vlaamse kunst te zien - beschuldig mij nu niet van chauvinisme - het is gewoon zo. Wat een geluk dat de computer de val heeft overleefd. ¡ Cuidado !, André. Zullen jullie in Navarrete het monumentje voor Alice bekijken? Het is gemetseld aan de muur bij de Romaanse poort bij het kerkhof. Zij is daar met de fiets verongelukt, jaren geleden al. Voorbij Santo Domingo is Grañon ook de moeite van een bezoekje waard. enfin,je ziet maar hoe het uitkomt. Ik heb de indruk dat er nogal wat Nederlanders momenteel de camino bevolken - vlaamse Annemie is dan een plezante afwisseling. Ik wens haar veel courage en de zegen van Jacobus - en hetzelfde voor jullie alle twee. Ik vergat vorige keer te zeggen dat je in Navarra een glazeke PACHARAN had moeten drinken. Misschien hebben ze dit superbe (= mijn gedacht) drankje van sleebessen gemaakt ook nog buiten Navarra.Proberen! Het is in Nederland niet te koop, helaas. En nu weer serieus: buen camino, buenos amigos - buenas amigas, buen refugio y bolle notjes (op z'n Antwerps)
    ¡ ULTREYA !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig volgt er na de klimmetjes die jullie al gehad hebben voorlopig nog maar eentje: het kuitenbijtertje net voor Sotes. En dan op naar Burgos. In woord en beeld ziet het er allemaal goed uit; de voorzitter kan trots zijn op zulke secondanten.
    In aanvulling op een eerdere reactie: het monasterio in Canas is inderdaad de moeite waard. Evenals dat in San Millan. Maar ik neem aan dat jullie goed voorbereid op stap zijn gegaan.
    Ik zie op de meteo van Burgos en Leon dat het de komende dagen (tot eind mei) soms nog enigszins frisjes is. Dat is beter dan temperaturen boven de 25 graden. Nog veel aangename kilometers en mooie ontmoetingen toegewenst. Buen Camino.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. leuk, jullie blog! ik ga m thuis uitgebreid lezen. nu eerst nog een stuk wandelen. jullie nog veel succes gewenst! groetjes, heleen (van het t shirt)

    BeantwoordenVerwijderen