zaterdag 21 april 2012

De bruid kussen


Zaterdag 21 april Les Rues de Vignes  - Noyon 85 km

Het waaide weer hard over het kale landschap, de hellingen werden steeds langer en de wind werd steeds kouder. En altijd precies tegen.
De beide broers maakten daarom niet zo veel mee vandaag, zij waren vooral bezig met overleven.

Bij de bron van de Schelde moest de secretaris nodig plassen. Allez, wat is er mooier dan dat in de Schelde te doen. Over enkele dagen zou zijn plasje langs de veervrouw in Dreigoten komen, dacht de secretaris tevreden.
Het beeldje bij de bron is geschonken door de stad Antwerpen. Voor veel Belgen is dit een bedevaartsoord.


Bron van de Schelde
Verder ging het naar Saint Quentin waar onze beide pelgrims in gesprek raakten met een Fransman die elk jaar een week van de camino liep.
De basiliek heeft net als de kathedraal van Chartres een labyrinth. De secretaris probeerde hier uit te komen, maar al zijn wegen liepen dood. Hopelijk loopt de weg naar Santiago niet dood.

Bas beklimt brug over de Somme
Vervolgens langs de oevers van de Somme, waar het wel niet zo koud was als in de Eerste Wereldoorlog, maar toch nog steeds erg kil.
De penningmeester begon steeds langzamer te fietsen. Uiteindelijk bleek de oorzaak gelegen in een aflopende achterband. Als een echter broer zette – of beter gezegd legde – de secretaris zich aan het pompen.


In de kerk van Noyon kregen onze beide pelgrims ongevraagd een mooi stempel in hun paspoort.  De kerk bezichtigen was helaas niet mogelijk vanwege een bruiloft. Een mooie gelegenheid voor de secretaris om de bruid te kussen.

Bruid afgeleid door de secretaris

Aan een man in een uniform dat sterk aan Generaal De Gaulle deed denken, vroeg de secretaris de weg naar een hotel, maar de man was naar eigen zeggen niet van hier. Zeker uit Colomby les deux eglises.

Noyon is de geboorteplaats van Calvijn, geen vrolijke jongen, dus de beide  broers verlieten dit stadje maar gauw. Na uiteraard nog een blik geworpen te hebben op de mooie houten bibliotheek waar je als je heel goed kijkt, nog een verweerde Rochus in het vermolmde houtwerk ziet.

Thans zitten beide pelgrims om een industrieterrein buiten Noyon in een Etap hotel, maar wel van alle gemakken voorzien. De fietsen staan naast het bed, en terwijl de penningmeester de sportkrant leest, werkt de secretaris deze weblog bij. Straks mag hij ook nog een binnenband bij de penningmeester verwisselen.

Wilt u afrekenen?


2 opmerkingen:

  1. En was sint Elooi niet thuis in Noyon? Of was de bruid zo mooi dat de heilige edelsmid het onderspit moest delven? Nochtans, Elooi was een voorbeeldig onderdaan van koning Dagobert. Hier een liedje om al fietsend te zingen: " Le bon roi Dagobert a mis sa culotte à l'envers. Le bon saint Eloi, lui dit, Oh mon roi! Sa Majesté est mal culotté. Eh bien disait le roi, je vais la remettre à l'endroit."
    Het moet gezegd: jullie berichten zijn de friandises van de dag!
    ¡Ultreya!

    BeantwoordenVerwijderen