zaterdag 28 april 2012

Foto van een regenachtige dag


Zaterdag 28 april Jaunay Clan – Melle 93 km

D’abord quelques mots en francais pour Malika, qui nous a acceuilli tres chaleureux dans son magasin a Poitiers. Merci pour votre cadeau, recontres aves gens gentils comme vous nous donnent le courage pour achever notre pelerinage.


In plaats van naar de kerk, zoals het echte pelgrims betaamt, gaan de beide broers eerst op zoek naar een fotozaak om een nieuwe camera voor de secretaris te kopen. Op elke straathoek in Poitiers zit een opticien, maar camerawinkels, ho maar.

Malika dans son magasin

Na vele rondjes om de kerk valt het oog van de penningmeester op de fotozaak van Malika, naar later blijkt de enige in heel Poitiers. Il  ya  du choix, aldus Malika, maar als blijkt dat de opvolger van de Canon ixtus van de secretaris nu ook in metallic blauw is te krijgen, is  de secretaris meteen verliefd. Helemaal als Malika hem de vele mogelijkheden toont. Als blijkt dat hij niet in het oude etui past, schenkt ze een mooi leren exemplaar als cadeau. Als aanmoediging voor de rest van de route. Er zit ook nog garantie op het apparaat. Als hij stuk gaat, weet ik je te vinden,  zegt de secretaris half  dreigend.
Avec plaisir antwoordt Malika gevat.


Vervolgens dan toch naar Notre-Dame-de-la-Grande uit de 11e en 12e eeuw. Pronkstuk van de romaanse bouwwijze.


Voor de fotozaak

Saint Hilaire, de eerste bisschop van Poitiers, is de beide pelgrims niet gunstig gezind.  Hij trakteert hen de ganse dag op een onophoudelijke regen, die slechts twee standen kent, harde regen en nog hardere regen.

Ligugé, waar onze Sint Maarten, in de leer ging bij Saint Hilaire, laten de beide pelgrims daarom maar links liggen.

Notre-Dame-de-la-Grande Poitiers



De weg is rustig en glooiend, de wind in de rug, maar de aanhoudende regen zorgt ervoor dat de secretaris en penningmeester op het laatst geen droge draad meer aan hun lijf hebben. Hun verkleumde vingers knijpen slecht één keer in de remmen, bij de Intermarché in Lezay waar ze in hun wieleroutfit tot groot jolijt van het winkelende publiek vooral bier, cognac en whiskey inslaan. Het gevaar van sport is dat je uitdroogt, zei volkszanger André Hazes al.


In Melle komen de beide pelgrims druipnat binnen in het Office du Tourisme waar ze Elodie het werk laten doen, bellen met chambres d’hotes. Uiteindelijk vinden de beide broers onderdak bij Nicole en Francois Riedel (spreek uit Riejeedel), maar de overgrootouders van Francois waren Nederlanders, dus eigenlijk is het gewoon riedel.

Van Elodie krijgen ze echter eerst nog een mooi stempel van Saint Hilaire in hun pelgrimspaspoort. Voor onze beide pelgrims vanaf nu de heilige van de regen.




2 opmerkingen:

  1. ¡ Hola ! broeders. Wat is dat toch met die Franse luchten?En geen enkele heilige die de nattigheid kan tegenhouden. Het is werkelijk "wreed". Ik had nog nooit Notre-Dame-la-Grande in de regen gezien. Nu wel.Proficiat, André, met de nieuwe camera. Zo te zien levert hij mooie plaatjes en als je Malika daarbij nog zo lyrisch bedankt voor haar adviezen en cadeau zal dat zeker zegen brengen. Hebben jullie in Melle het tympaan met de ruiter gezien? Zo zijn er verschillende in de streek, ook in Poitiiers, op een muur van het Baptistère Saint-Jean geschilderd. Er is veel over die ruiters "geschreven en gewreven"; het is niet Santiago maar keizer Constantijn. Maar dat staat allemaal in de boekskes. Ik hoop dat Elodie en François de kachel aangezet hebben om mannen en kleren te drogen. Hier heersen ook de aprilse grillen maar ik hoef niet door de buien te fietsen. En ja, een cognakske zal er wel ingaan. Jullie komen straks in de streek en dar zij nogal wat "proeverijen"- misschien niet aan te raden aan pelgrims! Hier is het ook een grijze regenzondag. We zullen maar een gebedje sturen naar Santiago. Hij zal toch wel iets te zeggen hebben over die regenmakers daar boven. Houd er de moed in! (Hoewel ik aan jullie courage niet twijfel). A demain.
    ¡ Ultreya !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi André en papa,
    Leuk om jullie blogs elke dag te lezen. Lijkt me toch best zwaar elke dag tegenwind en regen. Hopelijk nu op weg naar het mooie weer..
    Groetjes,
    Arjan & Desiree

    BeantwoordenVerwijderen