woensdag 25 april 2012

Een nieuwe heilige

Artenay - Blois 99 km

Vandaag regende het maar twee keer: de hele morgen en de hele middag. En ook de wind was nog steeds tegen. Op de hoogvlakte bij Artenay verkleumden beide pelgrims, maar daarna bood het Foret d'Orleans gelukkig wat beschutting tegen de snijdende wind. Volgens vogelgidsen een woud met een rijke populatie zangvogels, om nog maar te zwijgen van de grijze patrijs, de kiekendief of buizerd. Ja zelfs de korttenige adelaar wordt er regelmatig gesignaleerd. Met dit gure weer bleven de vogels echter in hun  nest zodat de beide pelgrims slechts zelf de roepie-roepi-vogel konden inmiteren.

De eerste pelgrims dienen zich aan. Jean-Luc die naar Poitiers loopt en een gezin met twee jonge kinderen op de fiets die erg aan onze leden Gaston, Lucienne, Ivy en Tim Huijsmans deden denken.


Totaal verkleumd bekeken de secretaris en de penningmeester de kathedraal. Een eigentijdse maagd van Orleans was duidelijk aanwezig.


Kathedraal Saint Croix in Orleans

De rest van de dag volgden onze beide helden de loop van de Loire. In Clery Saint Andre kneep de secretaris uiteraard gretig in de remmen. Graag wilde hij als heilige gefotografeerd worden.

Een nieuwe heilige?

Het dorp was in 1280 al een bedevaartsplaats met een Mariakerk op de Santiago route. De Basiliek de Notre Dame wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van flamboyant gothische bouw (is dat zo Mireille? want de secretaris en penningmeester hebben dit ook maar uit een boekske overgeschreven).  Er schijnt ook een fraaie Jacobskapel te zijn, maar die was afgesloten.


Gothische Basiliek met boven de romaanse toren de korttenige adelaar

Die middag kwam het water met bakken uit de hemel, dus die nieuwe heilige  Saint Andre heeft ook niet veel geholpen.

Loire brug in Beaugency

In Avaray lag er zelfs een kerncentrale op de route, maar onze pelgrims houden zich bij de kern van de zaak. Zij bezoeken liever kathedralen dan kerncentrales.



In Blois bleken alle hotelkamers volzet, maar zo zei een vrolijke neger van het Etap hotel om half zes: "Ik heb nog zes reserveringen sans garantie en als die mensen om zes uur nog niet geweest zijn, gooi ik ze er allemaal uit."
Dat lieten de penningmeester en secretaris zich geen twee keer zeggen. En om  17.59 meldden de secretaris en penningmeester zich met contant geld in de hand weer aan de balie, niet als heiligen, maar als heilige boontjes.


Penningmeester ploegt tegen de wind op de Loiredijk

1 opmerking:

  1. Wat een beproevingen!Jullie blijven in mijn achting stijgen. Subiet zitten jullie zo hoog als de korttenige adelaar. Jammer dat je de Jacobuskapel in Cléry niet kon zien maar als compensatie heb je nu een saint André en dat is niet te versmaden. ook al kan hij wind en regen niet de baas.Er bestaat een mooi liedje om in canon te zingen (als jullie terug zijn): "Orléans, Beaugency, Notre-Dame de Cléry, Vendôme, Vendôme".Ik heb de fiets van Bas eens goed bekeken. Wat een machine! En Bas maar wroeten tegen de wind. Het gezin met de kinderen verdient ook alle lof. er zijn toch nog courageuse mensen in de wereld.Jullie waren net iets te vroeg om de feesten voor La Pucelle mee te maken maar bij saint Martin zal het ook goed toeven zijn al is het misschien maar even? Hopelijk trakteert hij een " Sint-Maartens zomertje". Van Blois naar Tours is wel een heel chique route, van het ene kasteel naar het andere, maar pelgrims blijven bij de kern, nietwaar. en ik blijf bij de kaart om brouwerenbrouwer ten minste virtueel te volgen, con mucho gusto.
    ¡ Ultreya !

    BeantwoordenVerwijderen