donderdag 26 april 2012

Pelgrimeren is ontmoeten

Blois - Tours 68 km

Pelgrimeren is ontmoeten. Natte sokken zijn het eerste wat de secretaris bij ontwaken ontmoet, nat wasgoed van gisteren. Maar gelukkig heeft hij wasknijpers bij zich en zitten er op een fiets remkabels.

De sokken van de secretaris

Bij het ontbijt ontmoeten de beide pelgrims een Nederlands echtpaar dat in drie maanden naar Santiago fietst. Ze hebben in de Ultreia gelezen dat er in mei geen nummer uitkomt omdat 'er twee op pelgrimsttocht zijn'.
Gisteren hebben ze in een hotel met sauna en masseuse overnacht. De secretaris gaat maar snel zijn natte sokken ophangen.
Fontaine Saint Jacques te Blois

500 m na het hotel is de eerste ontmoeting met een jacobalium: een fontaine de Saint Jacques uit 1511. Het zal vroeger best iets geweest  zijn, maar nu lijkt het toch meer op  twee lekkende kranen.




Vervolgens gaat het verder langs de Loire richting de wijngaarden van Vouvray. De grutto wulp en snip fluiten vrolijk en ook de zon laat zich zien. Alleen de korttenige adelaar ontbreekt aan de feestvreugde, hij ligt blijkbaar nog op zijn nest.

De beide pelgrims fietsen al twaalf dagen zonder banden opgepompt te hebben en dat is lang. In Onzain is volgens het boekje een fietsenmaker. Maar waar? De secretaris vraagt het maar eens aan een postbode. Maar ook in Frankrijk heeft de kostenreductie toegeslagen. Vroeger was je als facteur iemand, maar heden wordt dit ambt bekleed door herintreders en werkstudenten. De jongeman in Onzain is niet van hier en heeft totaal geen idee wat er in het dorp is. Hij moet alleen enveloppen in de juiste gleuf doen.

Fiets van de penningmeester tussen de grasmaaiers
Gelukkig ontmoet de secretaris de  oude Serge die toen hij jonger was vele lange fietstochten gemaakt heeft.
Hij wijst de weg naar de fietsenmaker die zijn werkplaats een flink eind uit buiten het dorp heeft en buiten fietsen vooral in Husqvarna grasmaaiers doet.





Veel vakkennis heeft men er niet. De secretaris moet uitleggen dat 6 atmosfeer niets bijzonders is voor een fietsband.  Dit blijkt de compresser niet aan te kunnen. 5,5 is het maximum. Allez, als pelgrim moet je in dank aanvaarden wat je wordt aangeboden, zelfs al is het lucht.

Serge met de secretaris
Terug in het dorp ontmoeten beide pelgrims Serge weer  in het cafe. Serge houdt van verre fietstochten. Ook Nederland heeft hij vaak aangedaan. Hij heeft er een vriend in Schiedam aan overgehouden. Het woord fietspad weet Serge perfect uit te spreken. Helaas fietst Serge niet meer, hij voelt er zich te oud voor. Voor hem resten alleen nog mooie herinneringen en het ochtendaperitief in de dorpskroeg. 
Als hij hoort dat de beide pelgrims in Clery Saint Andre geweest zijn, begint hij spontaan het lied te zingen dat onze dagelijkse volger Mireille gisteren in haar bericht noemde. Allez, is dat niet straf?

Orléans, Beaugency, Notre-Dame de Cléry, Vendôme, Vendôme

Serge wijst de beide fietspelgrims op een eerdere oversteek van de Loire voor Tours wat een flinke klim uitspaart en bovendien een aardig zicht geeft op de kathedraal. Bedankt Serge. 
De secretaris vond het een leuke ontmoeting met Serge. De penningmeester is vooral blij dat hij de fietsenmaker heeft ontmoet.

Het is  vandaag de eerste dag sinds Antwerpen dat het niet regent. Eindelijk eens buiten picknicken. Cassiere Annabel  van Systeme U ziet eruit alsof ze blij is als het strak 5 uur is, maar ze helpt beide pelgrims hulpvaardig en charmant met het inpakken van de boodschappen. Je ziet cassieres dit vaker  doen in Frankrijk. Kom daar bij de Albert Heijn of C1000 eens om. Afrekenen die handel en je ziet maar hoe je het meekrijgt.

Wilt u afrekenen?









Penningmeester in bushokje aan picknick

In de kathedraal Saint Gathien te Tours ontmoeten onze helden twee Belgen uit Brugge die vanwege de harde tegenwind niet meer dan  50 km per dag fietsen. 

Fietspad lang Loire met zicht op de kathedraal van Tours

In het koor van de kathedraal is een mooi gebrandschilderd raam uit de dertiende eeuw met taferelen uit het leven van Sint Maarten, beschermheilige van Tours en Utrecht: twee steden die onze beide pelgrims op hun tocht hebben aangedaan.

Het raam van Sint Maarten

Onze beide helden zijn eigenlijk van plan vandaag naar Veigne - 15 km onder Tours -  te fietsen, maar de hotels en chambres d'hotes aldaar pakken de telefoon niet op. Een veeg teken. Dan maar op de bonnefooi.
Bij het uitrijden van Tours kunnen onze helden echter de lonkende aanwezigheid van een Etap hotel niet weerstaan. En als de secretaris receptioniste Nadia ontmoet, kan hij de verleiding niet weerstaan in te checken.

De weg van de pelgrim is vol gevaren en verleidingen. Vooral als je sokken weer schoon en fris zijn.

1 opmerking:

  1. Het heeft niet geregend, de vogels fluiten in het bos, de banden zijn opgepompt, de caissière was behulpzaam... ik denk aan een liedje dat ik hier heb geleerd: Tel je zegeningen! Dat van Serge is inderdaad straf. Jullie hebben een soort van aperitiefconcetrt gekregen! was met of zonder Vouvray? Ik was vergeten te zeggen dat er in de kathedraal van Tours ook een groot glasraam is met de legende van Le pendu dépendu in een zeer unieke en originele versie. Ik heb er wat over geschreven (nog niet gepubliceerd).
    Dat goede weer heb je aan Sint-Maarten te danken. Er is een legende dat alle bomen langs de oevers van de rivier groene blaadjes kregen in volle winter wanneer het bootje met het lichaam van de heilige naar Tours werd gevaren om er begraven te worden. (het sint-Maartens zomertje, weet je wel).Vóór onze Santiago zo interns vereerd werd was Maarten de populairste heilige in Europa en is nog altijd een beetje concurrent van Jacobus. A propos van die Bruggelingen: zelf Bruggeling zijnde vind ik dat jullie toch veel heldhaftiger zijn.Of lag het, behalve aan de tegenwind, ook aan "den ouderdom"? En morgen weer op pad met schone en frisse sokken. Ik veronderstel richting Poitietrs? Ook een merveille. Passeren jullie Châtellerault? Je zal er saint Jacques ontmoeten en men zegt dat aldaar het beste eten van Frankrijk wordt bereid. Ze zullen het wel niet in een bushokje opeten!
    Ik groet de helden en ik dank ze voor de mooie en leerzame foto's!
    ¡ Ultreya

    BeantwoordenVerwijderen